Kriteriji za popunjavanje lista

Kriteriji prema kojima se prijavljuju i predlažu kandidati/projekti za ostvarenja u 2020.g.

Evaluiraju se radovi nastali u razdoblju od 01.01.2020. do 31.12.2020.

HRVATSKE NAGRADE PUBLIKE I STRUKE

Live video streaming godine

Video prijenos uživo DJ-a, bendova i Live-actova koji se snimao i emitirao u stvarnom vremenu bilo gdje u zatvorenom prostoru, dok za otvorene prostore ulaze u evaluaciju  oni bez publike održani u razdoblju od  01. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. U ovu kategoriju nominiraju se isključivo izvođači kao nositelji projekta. Ne mogu se nominirati video serijali, video podcasti, edukativni sadržaji, konceptualni video streamovi. Stručna radna skupina se kod predlaganja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom projekata.

 

Radijska emisija godine

Radijska emisija emitirana u eteru ili putem internet radia kontinuirano, a najmanje jednom mjesečno, u razdoblju od 01. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. koja tijekom programa promovira elektroničku scenu/glazbu. Stručna radna skupina se kod predlaganja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom radijske emisije.

 

Izvođač godine

U odabir ulaze hrvatski DJ-i, bendovi, Live-actovi koji žive i djeluju na području Republike Hrvatske i koji su od 01. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. postigli najznačajnije rezultate. Ocijenjuje se glazba, umjetnička forma i izvedba. Stručna radna skupina se kod predlaganja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom izvođača.

 

Event godine

Open Air/Indoor koncerti, festivali ili partiji, glazbeni koncepti, te klupske večeri održani u razdoblju od 01. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. Stručna radna skupina se kod predlaganja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom projekata.

 

Nagrada za video serijal godine

Video serijali, video podcasti koji su se održavali razdoblju od 01. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020.. U evaluaciju ulaze edukativni sadržaji za razvoj publike (tribine, predavanja, masterclass-ovi, radionice i ostali tutorijali, glazbene emisije, intervjui, talk show...) Stručna radna skupina se kod predlaganja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom projekata.

 

Ambientalno izdanje godine

Najznačajnije glazbeno djelo ambijentalne glazbe (downtempo, chill-out, experimental) ako je barem jedan od autora ili koautor hrvatski glazbenik / producent; objavljen u razdoblju od 01. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. Ova kategorija ne uključuje remikse. Stručna radna skupina se kod predlaganja i ocjenjivanja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom glazbenih izdanja ili izvođača

 

Bass izdanje godine (single, remiks)

Najznačajnije glazbeno djelo Bass glazbe ako je barem jedan od autora ili koautor hrvatski glazbenik / producent; najznačajniji remiks nekog glazbenog djela domaćeg ili stranog autora, kojeg potpisuje hrvatski producent / remikser, objavljen u razdoblju od 01. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. U ovoj kategoriji ne konkuriraju bootleg verzije, te strani remiksevi glazbenih djela čiji su autori originala iz Hrvatske. Stručna radna skupina se kod predlaganja i ocjenjivanja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom glazbenih izdanja ili izvođača.

 

Disco, Dance / Electro Pop izdanje godine (single, remiks)

Najznačajnije glazbeno djelo Disco, Dance / Electro Pop glazbe ako je barem jedan od autora ili koautor hrvatski glazbenik / producent; najznačajniji remiks nekog glazbenog djela domaćeg ili stranog autora, kojeg potpisuje hrvatski producent / remikser, objavljen u razdoblju od 01. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. U ovoj kategoriji ne konkuriraju strani remiksevi glazbenih djela čiji su autori originala iz Hrvatske. Stručna radna skupina se kod predlaganja i ocjenjivanja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom glazbenih izdanja ili izvođača.

 

Goa/Psy Trance izdanje godine (single, remiks)

Najznačajnije glazbeno djelo Goa/Psy Trance glazbe ako je barem jedan od autora ili koautor hrvatski glazbenik / producent; najznačajniji remiks nekog glazbenog djela domaćeg ili stranog autora, kojeg potpisuje hrvatski producent / remikser, objavljen u razdoblju od 01. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. U ovoj kategoriji ne konkuriraju strani remiksevi glazbenih djela čiji su autori originala iz Hrvatske. Stručna radna skupina se kod predlaganja i ocjenjivanja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom glazbenih izdanja ili izvođača.

 

House izdanje godine (single, remiks)

Najznačajnije glazbeno djelo House glazbe ako je barem jedan od autora ili koautor hrvatski glazbenik / producent; najznačajniji remiks nekog glazbenog djela domaćeg ili stranog autora, kojeg potpisuje hrvatski producent / remikser, objavljen u razdoblju od 01. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. U ovoj kategoriji ne konkuriraju strani remiksevi glazbenih djela čiji su autori originala iz Hrvatske. Stručna radna skupina se kod predlaganja i ocjenjivanja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom glazbenih izdanja ili izvođača.

 

Reggae/Dub izdanje godine (single, remiks)

Najznačajnije glazbeno djelo Reggae / Dub glazbe ako je barem jedan od autora ili koautor hrvatski glazbenik / producent; najznačajniji remiks nekog glazbenog djela domaćeg ili stranog autora, kojeg potpisuje hrvatski producent / remikser, objavljen u razdoblju od 01. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. U ovoj kategoriji ne konkuriraju strani remiksevi glazbenih djela čiji su autori originala iz Hrvatske. Stručna radna skupina se kod predlaganja i ocjenjivanja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom glazbenih izdanja ili izvođača.

 

Tech-house izdanje godine (single, remiks)

Najznačajnije glazbeno djelo Tech-house glazbe ako je barem jedan od autora ili koautor hrvatski glazbenik / producent; najznačajniji remiks nekog glazbenog djela domaćeg ili stranog autora, kojeg potpisuje hrvatski producent / remikser, objavljen u razdoblju od 01. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. U ovoj kategoriji ne konkuriraju strani remiksevi glazbenih djela čiji su autori originala iz Hrvatske. Stručna radna skupina se kod predlaganja i ocjenjivanja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom glazbenih izdanja ili izvođača.

 

Techno izdanje godine (single, remiks)

Najznačajnije glazbeno djelo Techno glazbe ako je barem jedan od autora ili koautor hrvatski glazbenik / producent; najznačajniji remiks nekog glazbenog djela domaćeg ili stranog autora, kojeg potpisuje hrvatski producent / remikser, objavljen u razdoblju od 01. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. U ovoj kategoriji ne konkuriraju strani remiksevi glazbenih djela čiji su autori originala iz Hrvatske. Stručna radna skupina se kod predlaganja i ocjenjivanja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom glazbenih izdanja ili izvođača.

 

Najbolji album plesne/suvremene elektroničke glazbe

Najznačajniji album elektroničke glazbe, objavljen u razdoblju od 01. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020., sa minimalno 5 novih autorskih glazbenih djela (isključujući remikseve) ili najmanje 25 minuta programa, ako je barem jedan od autora ili koautora hrvatski producent / glazbenik. Stručna radna skupina se kod predlaganja i ocjenjivanja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom glazbenih izdanja ili izvođača.

 

Nezavisna izdavačka kuća godine

Najznačajnija nezavisna izdavačka kuća, u vlasništvu ili suvlasništvu fizičke ili pravne osobe iz Republike Hrvatske koja je u razdoblju od 01. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. imala više zapaženih izdanja bilo kojeg žanra elektroničke glazbe, a koja uključuju barem jedno izdanje domaćeg autora / koautora. Uvjet je da je nezavisna izdavačka kuća koja se predlaže do 31. prosinca 2020. napunila najmanje dvije godine rada. Stručna radna skupina se kod predlaganja i ocjenjivanja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom glazbenih izdanja ili izvođača.

 

Sound System godine

U reggae dub kulturi Sound system je skupina selectora, inženjera zvuka i MC-a koji selektiraju , ska, rocksteady, reggae, dub, dancehall glazbu. Sound system je ručno izgrađen razglas, po posebnim nacrtima i jedinstvenim modifikacijama. Naglasak je na bass frekvencijama. Svaki sound system teži prema unikatnom dizajnu zvučnika, kvalitetnoj i impresivnoj distribuciji zvuka. Stručna radna skupina se kod predlaganja i ocjenjivanja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima za projekte koji su aktivno djelovali tijekom razdoblja evaluacije od 01. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020.

 

Konceptualni video stream godine

Glazbeni video koncept/projekt, streaming platforma emitirani u razdoblju od  01. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. Uključuje nastupe DJa, Live-actova ili bendova elektroničke glazbe na različitim jedinstvenim i neobičnim lokacijama (improvizirani studio, bivši industrijski pogoni, povijesno-kulturne znamenitosti, turističke atrakcije itd), sa ili bez publike, s naglaskom da video sadržaji koji ulaze u ovu kategoriju  mogu i ne moraju biti emitirani uživo. Koncept kroz vlastiti brending unapređuje elektroničku scenu. Stručna radna skupina se kod predlaganja i ocjenjivanja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom projekata.

 

Nagrada za poseban doprinos sceni

U ovoj kategoriji moguće je predložiti minimalno 1, a maksimalno 3 kandidata. Nagradu može osvojiti pojedinac, organizacija, kolektiv, udruga koji su svojim radom značajno unaprijedili ili oplemenili hrvatsku DJ scenu, bilo kroz neku formu edukacije ili promocije u razdoblju od 01. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. Kolektiv / Crew koji je aktivno sudjelovao u organizaciji/suorganizaciji i promociji glazbenih događanja elektroničke glazbe na području Hrvatske. U obzir se uzimaju samo kolektivi koji se još nisu pravno oformili ili institucionalizirali, te djeluju pod okriljem neke od Udruga. Udruga koja je uspješno realizirala najmanje jedan projekt na području Hrvatske, što uključuje festivale, informativno-edukativne platforme, multimedijalna događanja, kulturne, glazbene ili umjetničke promocije i sl., s ciljem razvoja publike, predstavljanja, unapređenja i dodatnog etabliranja elektroničke glazbe u domenu suvremene umjetnosti i kulture, s naglaskom na glazbene edukacije i rad s mladima. Stručna radna skupina se kod predlaganja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom projekata.

 

Nagrada za životno djelo

U kategoriji „Nagrada za životno djelo“ Utemeljitelj nagrade predlaže kandidate koji su svojim likom i djelom sudjelovali u stvaranju i kontinuiranom razvoju hrvatske elektroničke glazbene scene od njenih početaka do danas. Dodjeljuje se posebno priznanje za značajan doprinos sceni. Utemeljitelj nagrade u online diskusiji s NO Ambasadora internim tajnim glasanjem donosi odluku o kandidatu kojem će se dodijeliti priznanje u navedenoj kategoriji. Nagrada će se uručiti na svečanoj manifestaciji u Opatiji.

 

 

REGIONALNE NAGRADE PUBLIKE I STRUKE
(BiH, Crna Gora, Kosovo, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Srbija)

 

Regionalna radijska emisija godine

Radijska emisija emitirana u eteru ili putem internet radia kontinuirano, a najmanje jednom mjesečno, u razdoblju od 01.01.2020. do 31.12.2020., koja tijekom programa promovira elektroničku scenu/glazbu u regiji. Stručna radna skupina se kod predlaganja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom radijske emisije.

 

Regionalni medij godine*

Glazbeni portal, blog, web sjedište, časopis, internet radio, radio postaja, televizijska kuća koji su kontinuirano u razdoblju od 01.01.2020. do 31.12.2020. promovirali elektroničku glazbenu scenu Hrvatske i regije (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija). Digitalna sjedišta koja ulaze u evaluaciju trebaju imati kontinuirani rad od minimalno 1 objave mjesečno, dok tiskani sadržaji koji se vrednuju moraju imati najmanje 6 izdanja godišnje koja su orjentirana na 90% sadržaja uz elektroničku glazbu. Radijske postaje i televizijske kuće moraju imati barem 70% svog godišnjeg programa orjentirano prema elektroničkom zvuku.

 

Regionalni izvođač godine

U odabir ulaze regionalni DJ-i, bendovi, Live-actovi koji žive i djeluju na području regije i koji su od 01.01.2020. do 31.12.2020. postigli najznačanije rezultate. Ocijenjuje se glazba, umjetnička forma i izvedba. Stručna radna skupina se kod predlaganja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom izvođača.

 

Regionalni event godine

Open Air/Indoor koncerti, festivali ili partiji, glazbeni koncepti, te klupske večeri održani u razdoblju od 01.01.2020. do 31.12.2020. Stručna radna skupina se kod predlaganja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom projekata.

 

Nagrada za video serijal godine u regiji

Video serijali, video podcasti koji su se održavali razdoblju od 01.01.2020. do 31.12.2020. U evaluaciju ulaze edukativni sadržaji za razvoj publike (tribine, predavanja, masterclass-ovi, radionice i ostali tutorijali, glazbene emisije, intervjui, talk show...) Stručna radna skupina se kod predlaganja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom projekata.

 

Konceptualni video stream godine u regiji

Glazbeni video koncept/projekt, streaming platforma emitirani u razdoblju od  01.01.2020. do 31. 12.2020. Uključuje nastupe DJa, Live-actova ili bendova elektroničke glazbe na različitim jedinstvenim i neobičnim lokacijama, sa ili bez publike, s naglaskom da video sadržaji koji ulaze u ovu kategoriju  mogu i ne moraju biti emitirani uživo. Pod pojmom jedinstvene ili neobične lokacije smatraju se prostori koje čine improvizirani studio, bivši industrijski pogoni, povijesno-kulturne znamenitosti, turističke atrakcije itd. Koncept kroz vlastiti brending unapređuje elektroničku scenu. Stručna radna skupina se kod predlaganja i ocjenjivanja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom projekata.

 

Regionalno izdanje godine (single, remiks)

Najznačajnije glazbeno djelo elektroničke glazbe ako je barem jedan od autora ili koautor regionalni glazbenik / producent; najznačajniji remiks nekog glazbenog djela domaćeg ili stranog autora, kojeg potpisuje regionalni producent / remikser, objavljen u razdoblju od 01.01.2020. do 31. 12.2020. U ovoj kategoriji ne konkuriraju strani remiksevi glazbenih djela čiji su autori originala iz regije. Stručna radna skupina se kod predlaganja i ocjenjivanja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom glazbenih izdanja ili izvođača.

 

Regionalni album plesne/suvremene elektroničke glazbe

Najznačajniji album elektroničke glazbe, objavljen u razdoblju od od 01.01.2020. do 31. 12.2020., sa minimalno 5 novih autorskih glazbenih djela (isključujući remikseve) ili najmanje 25 minuta programa, ako je barem jedan od autora ili koautora regionalni producent / glazbenik iz regije. Stručna radna skupina se kod predlaganja i ocjenjivanja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom glazbenih izdanja ili izvođača.

 

Regionalna nezavisna izdavačka kuća godine

Najznačajnija nezavisna izdavačka kuća, u vlasništvu ili suvlasništvu fizičke ili pravne osobe iz država regije (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija) koja je u razdoblju od 01.01.2020. do 31. 12.2020. imala više zapaženih izdanja bilo kojeg žanra elektroničke glazbe, a koja uključuju barem jedno izdanje regionalnog autora / koautora. Uvjet je da je nezavisna izdavačka kuća koja se predlaže do 31.12.2020. napunila najmanje dvije godine rada. Stručna radna skupina se kod predlaganja i ocjenjivanja ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom glazbenih izdanja ili izvođača.

 

Nagrada za vizualno rješenje godine u regiji*

Prijave su otvorene za sve zainteresirane fizičke i pravne osobe s prebivalištem na području Republike Hrvatske i regije (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija) koji su, u razdoblju od 01.01.2020. do 31.12.2020., bili autori likovnog oblikovanja / vizualnog rješenja za projekte elektroničke glazbe u Hrvatskoj i regiji:

- grafičko rješenje treba biti originalan rad natjecatelja/ice

- svaki natjecatelj/ica može prijaviti najviše tri (3) rada

- ocijenjuju se radovi u formatima - plakat, flyer, FB cover, IG Box, programska knjižica, cover singla, remiksa, EP-a ili albuma

- u ovoj kategoriji moguće je predložiti minimalno 1, a maksimalno 3 kandidata

- u odgovoru ispod slobodni ste predložiti svoje kandidate i ostaviti link na rad koji predlažete

- attachmenti se mogu poslati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. s naznakom imena kandidata kojeg predlažete

Pristigle radove pregledat će i ocijeniti stručna suradnica Marina Stančev, na temelju čega će se objaviti nominacije

Stručna suradnica se kod predlaganja nominacija ravna umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom vizualnog rješenja.


*zajedničke kategorije Hrvatske i regije


Ukoliko se putem prednominacijskih lista i javnih prijava projekata pokaže da u pojedinoj kategoriji nema dovoljno kandidata koji bi konkurirali za nominacije, Utemeljitelj nagrade, NO Ambasadora i RNO Ambasadora ukidaju kategoriju, te ona neće ući u evaluaciju za 2020.g.

kriteriji, ambasador 2021

Prati nas na